Mustarul este un condiment universal intalnit aproape in orice casa. Mustarul de Tecuci Teco pe care il consumam acum are aceeasi compozitie cu mustarul de acum 20 de ani.Compozitia unui mustar de masa autentic este: apa, boabe de mustar (alb sau negru), condimente precum hreanul sau curcuma, otet natural de vin si miere naturala. Exista si varianta “din batrani” de preparare a mustarului in casa, cum s-ar zice. Nu are aspectul cremos al celui din borcane, insa este sanatos, gustos si non-toxic. Iata cum: Se iau boabe de mustar (alb, daca vrem o pasta mai dulce si mai aromata, negru daca vrem putin picant si iute sau combinat, daca vrem mustar “de masa”) si se macina cu ajutorul rasnitei, pana se transforma intr-o pulbere fina. Faina de mustar astfel obtinuta se freaca cu ulei, ca la maioneza, la care se adauga putina apa si zeama de lamaie. Neavand conservanti, avem un mustar sanatos si ecologic.
Contrar a ceea ce tu ai auzit despre mustar, iti spunem ca nu ingrasa. Acest condiment nu contine multe calorii incat sa-ti puna silueta in pericol. O lingurita de mustar are doar 7 calorii si colesterol deloc. Mai mult decat atat, mustarul contine si proteine, calciu, magneziu si potasiu. Prin urmare, il poti folosi si fara grija ca atare, sau in amestec cu iaurt degresat, dietetic, ca sos la carne, la salate sau la sandwich.
Despre mustar spun unii ca este doar un condiment in bucatarie, pe care trebuie sa il folosesti cu grija, datorita iutimii sale. Insa nu multi stiu ca acesta era condimentul preferat al nobililor francezi, care il consumau in cantitati foarte mari, iar la Curtea nobililor englezi exista un om care avea o functie legata de mustar si prepararea lui. Mustarul este cunoscut mai ales prin crema de mustar si semintele de mustar care sunt folosite foarte des in bucatarie. Insa mustarul nu este numai atat, ci si o importanta sursa de sanatate, datorita continutului sau in vitaminele A, C, K, E, B1, B2 si B3, mangan, calciu, potasiu, magneziu, fier. Datorita acestor componente, mustarul este indicat pentru consum mai ales pentru cei cu probleme respiratorii, cu afectiuni ale plamanilor, dar si pentru intretinerea inimii.